ANNE ÇOCUK

Doktorların çocukları asla götürmeyin dediği tatil yerleri!

Abone Ol

İngiliz gazetesi Daily Mail'de rast geldiğim bir haberi sizlerle paylaşmak istedim. Özellikle kış tatili yapmaktan hoşlanan, yüksek irtifadaki kayak merkezlerine gitmeyi planlayan aileler için okuduğum haberin detaylarını buraya aktarmak istedim. 

Karlarla kaplı bir dağa gitmek mükemmel bir aile tatili gibi görünebilir. Ancak yüksek rakımlı yerler başta bebekler olmak üzere küçük yaş grubundaki çocuklar için ölümcül bir risk oluşturabilir. 

İrtifa yani yükseklik hastalığı yetişkinlerde genellikle birkaç gün içinde iyileşir, insanlara dinlenmeleri tavsiye edilir. Böylece beden yüksekte olmaya alışabilir ve daha az oksijen almanın getirdiği rahatsız edici baş ağrılarından ve mide bulantısından kaçınabilirler. Ancak atmosferdeki değişime uyum sağlamakta zorlanan çocuklar için aynı şey geçerli değildir. Yüksek rakım çocuklarda ani ölüme bile neden olabilir.

Habere konu olan bir araştırmada, Fransız Alpleri'nde çalışan 100'den fazla doktora çocuklarıyla birlikte ekstrem yüksekliklere seyahat etmek isteyen ebeveynlere verdikleri tavsiyeler soruldu.

2 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLAR 2 BİN METREDEN DAHA YÜKSEK YERLERE GÖTÜRÜLMEMELİ

Araştırmaya katılan tüm doktorlar 2 yaşından küçük çocukların 2 bin metreden yüksek yerlere götürülmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Doktorlar, bir aydan küçük çocukların 1.200 metreden daha yükseğe götürülmemesini önerdi. 

YÜKSEK RAKIM ANİ BEBEK ÖLÜMÜ SENDROMU RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Uzmanlara göre, yüksek rakım, ani bebek ölümü sendromu yani çocuğun beklenmedik ve açıklanamayan ölümü riskini artırıyor. Soğuk algınlığı veya bronşiyolit gibi solunum yolu enfeksiyonu olan bebekler de yüksek irtifalarda yeterli oksijen alamama riskiyle karşı karşıya kaldıklarından risk altındadır.

Fransa'daki Dağ Tıbbı Eğitim ve Araştırma Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından hazırlanan dergi makalesine göre, rakımı kısa sürede 2.500 metreden fazla artırmak, bir bebeğin bronşiyolit nedeniyle hastaneye kaldırılma olasılığını artırabilir.

KÜÇÜK ÇOCUKLARLA YÜKSEK RAKIMLI YERLERE SEYAHAT EDERKEN BUNLARI YAPIN

Doktorlar, küçük çocuklarla bu yüksekliklere seyahat ederken biberon veya emzik kullanılmasını, emzirmeyi ve hava basıncındaki hızlı değişikliklere uyum sağlamak için her 500 metrede bir durmayı önerdi. 

Ancak gençlerin sağlığını etkileyen yalnızca toplam boy değil; ankete göre, alışma şansı elde edebilmeleri için bebeklerin bir gün içinde 1.000 metreden fazla tırmanmaması gerekiyor. Ancak çalışma, çocukları yüksek rakımlarda yaşayan ebeveynlere,  hava basıncındaki değişikliklere daha iyi uyum sağlayabilecekleri için tavsiyelerin farklı olduğunu belirtiyor. 

UÇAKLAR İÇİN DURUM FARKLI

Ancak 10.000 ila 13.000 metre arasında seyreden uçaklar aynı riski taşımıyor çünkü uçaktaki oksijen seviyeleri baş döndürücü yükseklikleri telafi edecek şekilde ayarlanıyor.

YÜKSEKLİK-İRTİFA HASTALIĞI NEDİR?

İrtifa hastalığı, deniz seviyesinden 2.500 metreden daha yüksek bir rakımda olduğunuzda meydana gelir. Genellikle birkaç gün sonra iyileşir ancak bazı durumlarda yaşamı tehdit eder ve tedavi gerektirebilir. Hızlı bir şekilde yüksek rakımlara çıkarsanız hastalanma olasılığınız artar.

Yükseklik hastalığı belirtileri yüksek rakımda bulunduktan 6 ila 10 saat sonra başlar ve şunları içerir:

-Baş ağrısı
-İştah kaybı
-Hissetmek veya hasta olmak
-Yorgun veya bitkin hissetmek
-Baş dönmesi
-Uyuma zorluğu

Belirtileriniz daha ciddiyse size şu tedaviler uygulanır:  

-Steroid ilacı 
-Kan basıncınızı düşüren ilaç
-Maske aracılığıyla oksijen 

{ "vars": { "account": "G-GMMDGRNFMS" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }