Bebeğinizi beşiğine koyduğunuz için güvende olduğunu düşünüyorsanız haberimizi dikkatle okuyun. Bir çok ebeveyn bebek beşiklerinin çocukları için en güvenli yer olduğunu düşünür. Uyurken yada uyanıkken oyalanması için bebekler gün içinde beşiklere bırakılır. Ancak araştırmalar gösteriyor ki her 2 ebeveyden 1'i bebek beşikleriyle ilgili ölümcül olabilecek 5 hatayı sıklıkla yapıyor. Bebek beşiklerinin sevimli görünmesi ve bebekleri sıcak dursun diye ebeveynlerin çoğu beşiklere süslü yastıklar, peluş oyuncaklar, battaniye ve yorgan gibi örtü malzemeler koyuyorlar. Oysa ki bu tür malzemeler bebek ölümlerinin en yaygın nedenleri. Bebekler özellikle beşikleri içinde bulunan bu tür yumuşak malzemeler nedeniyle boğulabilir, aşırı ısı nedeniyle fenalaşmalarına neden olabilir. 

12 AYLIKTAN KÜÇÜK BEBEKLERİN YATAKLARINDA ÖLÜM RİSKİ YARATAN ŞEYLER

YASTIKLAR

Yastıklar 12 aydan küçük çocukların yataklarındaki en büyük ölüm tehlikesidir. Biz yetişkinler için yastık kullanmak bir konfor unsuru olabilir. Ancak küçük çocukların böyle bir ihtiyacı yoktur. Hatta sağlıklı omurga gelişimi için yastıksız yatmaları çok daha sağlıklıdır. Bebekler erken dönemde yastıkta yatırıldıklarında ağızları ve burunları yumuşak yastığa gömülebilir ve nefes almalarını engelleyebilir. Aynı şekilde yatak kenarlarına konulan yastıklar bebeğin üstüne düşürek yine nefes yolunu kapatabilir. Çocuğunuzun beşiğine 2 yaşından önce yastık koymayın. 

PELUŞ VE YUMUŞAK OYUNCAKLAR

Peluş oyuncaklar şahane hediyelerdir. Çocuğunuz doğduğunda muhtemelen çok sayıda sevimli peluş ve yumuşak oyuncak hediyesi alacaksınız. Bu hediyeler bebeğinizin beşiğinde, bebeğinizle birlikte çok eğlenceli görüntüler oluşturabilir. Ancak görüntüye aldanıp, sırf sevimli görünsün diye yumuşak oyuncakları bebeğinizin yatağına koymayın. Peluş ve yumuşak oyuncaklar aynen yastıklar gibi bebeğinizin yüzüne düşebilir ve nefes almasını engelleyerek boğulmasına neden olabilir. Aynı zamanda üzerindeki kurdela, ip gibi malzemeler bebeklerin elinde kolayca sökülüp vücuduna dolanabilir. Aynı zamanda bebekler buldukları herşeyi ağızlarına alırlar. Bu tür oyuncaklarda bulunan plastik parçalar 'örneğin göz ve burunlar' kolayca bebeğiniz ağzıyla oynarken kolaylıkla yerinden çıkıp bebeğinizin solunum yoluna kaçabilir. 

BATTANİYE VE YORGANLAR

Bebeğinizin üşümemesi, sıcacık bir uyku çekmesi için yorgan ve battaniyeler şahane birer çözüm olarak görünebilir ancak hareket kabiliyeti zayıf bir bebek için ölümcül olabilir. Bebekler dönerken kolayca battaniye ve yorganlara dolanabilirler. Bu dolanma vücudun herhangi bir yerinde olabileceği gibi boyun ve yüzde de olabilir. Aynen peluş oyuncaklar ve yastıklar gibi nefes yolunu kapatarak bebeklerin boğulmasına neden olabilir. 2 yaşından önce bebeklere battaniye ve yorgan kullanmak yerine sıcak uyku için uyku tulumları çok daha iyi bir seçenek olacaktır. 

YASTIKLI BEŞİK BARİYERLERİ

Bebek beşiklerinin çevresi yumuşak olsun, çocuğun kolu ve ayağı sıkışmasın diye çok sayıda ebeveyn yumuşak bebek beşiği bariyerleri kullanır. Ancak bu bariyerlerin yastık gibi dolgulu olanları bebeklerde boğulma riski yaratır.  Bu nedenle bebek beşiklerinde dolgulu olmayan, sadece kumaştan yapılan bariyerler tercih edilmeli. Bu bariyerlerin bağlantı iplerinin yatağın dış tarafından geçtiğinden ve sağlam olduğundan emin olmak da bebeklerin hayatlarını kurtarabilir. 

BEŞİK ÇEVRESİNDE ELEKTRİK BAĞLANTILARI

Bebeğinizin yatağı çevresindeki elektirik girişleri ve kabloların yataktan uzakta olduğundan emin olun. Araştırmalar ayağa kalkan bir bebeğin yatağından 1 metre uzağa kadar uzanabileceğini gösteriyor. Çocuğunuzun yatağından çıkmadan ulaşabileceği her tür elektrik bağlantısı ve kablo içeren malzemenin beşikten uzakta olduğundan emin olun. Prizleri mutlaka güvenlik kapatlarıyla kapatın. Aynı zamanda kablolar bebeklerde boğulma riski yaratan aparatlardır.  Bu nedenle bebek telsizi gibi aparatların kablolarının bebeğin ulaşamayacağı, eline alıp oynayamayacağı şekilde beşiğe monte edildiğinden emin olun. 

Bebeğim dişlerini fırçalamak istemiyor diyenler için en kolay diş koruma yöntemi Bebeğim dişlerini fırçalamak istemiyor diyenler için en kolay diş koruma yöntemi

BEBEKLER İÇİN GÜVENLİ UYKU ORTAMI NASIL OLMALI?

Güvenli bir uyku ortamı için, 12 aydan küçük bebekler her zaman sağlam, düz bir şilte üzerinde, iyi, sıkıştırılmış bir çarşaftan başka bir şeyle yatırılmamalı.

YILDA 3 BİN 500 BEBEK GÜVENSİZ UYKU ORTAMI NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, ülkede her yıl yaklaşık 3 bin 500 bebek uykuyla ilgili nedenlerden dolayı yaşamını yitiriyor. Son yıllarda oluşturulan güvenli uyku ve bebek beşiği çalışmaları nedeniyle uykuda bebek ölümlerinde düşüş yaşanıyor. 

Çocuğum yemek yemiyor, ne yaptıysam olmadı, çıldırmak üzereyim diyen anne babalara altın değerinde tavsiyeler Çocuğum yemek yemiyor, ne yaptıysam olmadı, çıldırmak üzereyim diyen anne babalara altın değerinde tavsiyeler

Editör: Deniz Temur