"Çocuğum yemek yemiyor, her şeyi denedim olmadı, şimdi ne yapacağımı bilmiyorum!" diyen çok sayıda aile ile çalışmış bir çocuk gelişimci olarak size şunu söyleyebilirim: Eğer çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarını değiştirmek istiyorsanız işe kendinizin, ailenizin ve çocuğunuzun duygularını iyileştirmekten başlamalısınız.
Ben Deniz Temur... Uzun yıllardır yeme zorlukları yaşayan çocuklara sahip ailelere danışmanlık veren bir çocuk gelişimciyim. Çocuğum yemek yemiyor diyerek benden yardım alan ailelerle yaptığım ilk aşama çalışmayı bugün bu yazıyla sizlere de anlatmak istiyorum.
Konumuz: Yemek yemeyen çocuklar için 3 gün kuralı nedir, nasıl uygulanır?
Hadi gelin başlayalım!
ÇOCUKLAR NEDEN YEMEK YEMEZ? BİLDİKLERİNİZİ UNUTUN
Yemek yemeyen çocukların yüzde 95'lik kısmı duygusal zorlanma, ortam stresi, yetişkin baskısı ve yetersiz beslenme deneyimi nedeniyle yemeklerden kaçarlar. Yemek yemeyen çocukların çok az bir kısmında travma izi, yüksek düzeyli duyusal hassasiyet, zorlayıcı tıbbi geçmiş vb. özel haller vardır.
Hal böyle olunca, yemek yemeyen bir çocukla çalışmaya başladığınızda önce duyguların iyileştirilmesine odaklanmak gerekir. Bakım verenlerin duyguları iyileşip, stresleri azaldığında, çocuklar kendilerini çok daha güvende ve desteklenmiş hisselerder. Çocuk dünyasındaki bu duygusal güçlenme onları yeni şeyleri denemek konusunda çok daha cesur yapar.
3 GÜN KURALI NEDİR?
Yemek yemeyen çocuklar için uyguladığım 3 gün kuralı ailelerin geçmişten getirdikleri olumsuz beslenme deneyiminden uzaklaşmalarını amaçlıyor. 3 gün boyunca daha önce çocuğunuzla yemek yememesi nedeniyle yaşadığınız tüm olumsuz deneyimleri unutun. Yeni bir sayfa açmak için niyet edin ve hareket geçin.
3 GÜN KURALI NASIL UYGULANIR?
Gelelim 3 gün kuralını nasıl uygulayacağımıza... 3 gün boyunca çocuğunuza yemek yemesi hakkında hiçbir şey söylemeyerek işe başlıyoruz. Tek yapmanız gereken, 3 gün boyunca öğün saatlerine karar vermek, öğünleri hazırlamak ve basitçe sofraya davet etmek. Yemeyen çocuğunuzla inatlaşmamak sadece 'Şuan yemek yemek istemiyorsun, açıktığında bana söyleyebilirsin' diyerek konuyu kapatmak. Yemiyorsa bunu dert etmemek ve günlük rutine geri dönmek çok önemli.
Korkmayın! Çocuğunuz açlıktan ölmez!
3 gün kuralını uygularken MUTLAKA yapmanız gerekenler;
1- Oyun oynayın, keyifler delirircesine oyun oynayın!
Çocukların duygu durumlarını iyileştirmenin en etkili hatta tek yolu onlarla oyun oynamaktır. Ancak öyle bir oynamalısınız ki siz de bir çocuk gibi keyiften delirmelisiniz. Bu nedenle, 3 gün kuralını uygulamaya başlamadan önce günlük rutinlerinizi azaltın. İş yükünüzü hafifletin ve çocuğunuzla oyuna hem vakit hem de enerjinizin olduğundan emin olun.
2- Açık havada zaman geçirin!
Açık havada zaman geçirmek, oksijenden zengin ortamda fiziki aktivite yapmak hem çocukların hem de yetişkinlerin zihnini sakinleştiren çok güçlü bir araç. Bu nedenle 3 gün kuralını uygularken hem çocuğunuz hem de kendiniz için açık hava aktiviteleri planlayın. 1 saat sabahtan 1 saat akşam olmak üzere günde 2 kez açık hava aktivitesinden sonra yemek masasına gelmeyen çocuk tanımıyorum. İnanın bana!
3- 3 gün kuralını uygularken, çoklu tabak düzeni kurun!
Yemek yemeyen çocuğunuz için 3 gün kuralını uygularken çocuğunuzun öğünlerinde mutlaka masada kesinlikle yiyeceği bir 'güvenli yiyecek' olduğundan emin olun. 3 gün kuralını uygularken çocuğunuza hiç yemediği yiyecekleri sunmayın.
Bu konuda 'Çoklu tabak düzeni nedir, nasıl kurulur?' yazımı linke tıklayarak okumanızı tavsiye ederim.
4- Müziği açın, dansa başlayın ve mutfakta ortalığı karıştırın
Mutfağı stresli bir yeme alanından çıkarın. Mesela bir kakaolu bir kek pişirmek için mutfağa girin. Müziği açın, kendinizi ritme bırakıp dans edin ve keki çocuğunuzla pişirin. Kesinlikle besinler hakkında konuşmayın, sadece anda kalın ve eğlenin.
Sonunda çocuğunuz keki yesin yada yemesin. Birlikte mutfakta zaman geçirmenin şahane olduğunu ona söyleyin.
5- Çocuğunuzu ve kendinizi izleyin, günlük olarak notlar tutun
3 gün kuralını uyguladığınız günlerde çocuğunuzun ne yediğine değil, nasıl yediğine, hangi duygular içinde olduğuna odaklanın.
- 3 gün boyunca masaya gelirken daha mı istekli yoksa değil mi?
- Sizinle ilişkisi, iletişimi nasıl? Daha mı uyumlusunuz, eviniz ruhsal olarak dingin mi?
- Siz nasılsınız? Çocuğunuzun yemekle ilişkisini dert etmemek, onunla duygusal olarak bir şeyleri paylaşmak size nasıl geldi?
Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar olumluysa çocuğunuz yemek yemeye başlar buna emin olun ve rahatlayın!
3 günün sonunda işler yoluna girmeye başlıyor ama hala emin olamıyorsanız, neyi, nasıl yapacağınıza dair kafanızda sorular varsa benimle 0544 869 74 76 numaralı WhatsApp hattından iletişime geçebilirsiniz. Size yardımcı olmaktan keyif duyarım.