'O tabak bitecek!'
İster ödül ister ceza yoluyla olsun. Çocukları tabaklarına konulan yemekleri bitirmeleri konusunda ısrarcı olduğumuz bir gerçek.
Ben Deniz Temur... Yıllardır çocuklarda yeme zorlukları yaşayan ailelere danışmanlık veren bir çocuk gelişimciyim. Danışanlarıma yıllardır 'çocukların tabaklarına küçük porsiyonlarda besin koyun, bitirmesi için ısrar etmeyin' tavsiyesinde bulunurum. Bunun bir kaç nedeni var:
1- Çocukların mide hacmi oldukça küçüktür ve büyük porsiyonlarda yemek yiyemezler, hatta yememelidirler.
2- Küçük porsiyonlar çocukları korkutmaz ve masada kalma sürelerini uzatır.
3- Küçük porsiyonlar yemekleri bitirme hazzını yaşamalarına yardımcı olur.
4- Açlık-tokluk hislerini izlemelerini sağlar. Doymadıklarında yeniden besin talep edebileceklerini öğrenirler.
5- Ve en önemlisi. Küçük porsiyonları 'bitir' diye ısrar eden yetişkinler olmaz.
Benim danışanlarıma önerdiğim tavsiyeleri haklı çıkaran bir araştırmanın sonucunu bu yazıda sizlerle paylaşmak istiyorum. İngiliz Beslenme Vakfı, tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, tabağındaki yiyecekleri bitirmesi konusunda baskıya maruz kalan çocukların obez olma riski diğerlerinden çok daha yüksek. 1.065 anne ve babayla yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcı ebeveynlerin yüzde 23'ü çocuklarına yemeklerini bitirmeleri konusunda ısrar ediyor.
Tabağını bitir sözünü duyan çocuklar diğerlerinden daha fazla yemek yiyor!
Araştırma sonuçlarına göre, tabaklarındaki yiyecekleri bitirmeleri konusunda katı bir düzende yetişen çocukların akranlarından çok daha fazla 'yeme düşkünlüğü' yaşıyor. Araştırmaya katılan ailelerin yüzde 48'i çocuklarının ana öğünden sonra ikinci bir öğün yemek istediklerini söylüyor. Ebeveynlerin yüzde 38'i ise çocuklarının önlerine çıkan her şeyi yemesinden şikayetçi.
Yetişkinlerle aynı porsiyonları tüketiyorlar
Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu bir diğer çarpıcı sonuç porsiyonlarla ilgili. Her 10 ebeveynden biri çocuklarına kendisiyle aynı porsiyonlarda yemek sunuyor. Ebeveynlerin sadece yüzde 8'i çocukların tüketebileceği porsiyon miktarları konusunda bilgi sahibi.
Araştırma ekibinden Bridget Benelam, sonuçlara ilişkin şunları söylüyor:
'Araştırmalar, büyük porsiyonlardaki yiyeceklerin hem yetişkinleri hem de çocukları daha fazla yemeye teşvik ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla porsiyon boyutlarını doğru ayarlamak, sağlıklı bir vücut ağırlığını destekleyen dengeli bir beslenmenin önemli bir unsurudur.'
Küçük porsiyonlarla başlayın...
Çocuğunuzun doyup doymadığından endişe ediyorsanız çözüm için şu yöntemi uygulayabilirsiniz: Küçük porsiyonlarla başlayın ve çocuğunuz hala açsa ikinci porsiyonu teklif edin.