Çocuklarda gizli açlık nedir, neden olur? Çocuklarda gizli açlık nedir, neden olur?

Bizim ailede alerji yok, bizim çocukta da olmaz demeyin! Hatta doğum sonrası ve ek gıdaya geçiş döneminde hiçbir besine karşı alerjik reaksiyonla karşılaşmamış olsanız bile çocuklarınızı besin alerjilerine karşı izlemeyi sürdürün. Çünkü bebeklikle besin alerjisi olmazsa bir daha olmaz sanmayın! Günümüzde pek çok çocuk hayatının ilerleyen dönemlerinde besin alerjisiyle karşı karşıya kaldığı gibi yetişkinlik döneminde de besin alerjisi ortaya çıkabilir. Bu nedenle, her geçen gün artan ve artık uğramadığı ev, yakalamadığı çocuk bırakmayan besin alerjileri hakkında bilgi sahibi olmak hayat kurtarabilir.

Besinlere bağlı alerjik reaksiyonlar genellikle hafiftir ve karın ağrısı ve kusma gibi semptomları tetikler. Ancak çok ciddi de olabilirler ve rahatsız edici yiyecek veya içeceği yedikten birkaç dakika sonra anafilaksiye yani 'besine bağlı ağır zehirlenmeyi' tetikleyebilir.

BESİN ALERJİSİNDE İLK SEMPTOMLAR 10 DAKİKADA ORTAYA ÇIKABİLİR

Alerjik reaksiyonun en yaygın semptomlarından bazıları, alerjen gıdayı yedikten sonraki on dakika içinde ortaya çıkabilir. Hapşırma, burun akıntısı, öksürme, mide krampları, hasta hissetme, deride kızarıklık, kabarma ve kaşıntı alerjik reaksiyonun belirtileridir.

Gelin besin alerjisinde ortaya çıkan bu yaygın belirtilerin detaylarına birlikte bakalım...

MİDE VE KARIN KRAMPLARI

Hasta hissetmek ve mide krampları yaşamak alerjik reaksiyonun belirtileri olabilir. Alerji vakası kayıtlarına göre, 'neredeyse her zaman' alerjen yemeği yedikten birkaç dakika sonra ortaya mide ve karın krampları ortaya çıkıyor. Eğer çocuğunuz bir yiyecek yediyse ve beslenmenin hemen ardından karın krampları yaşıyorsa bunun alerjik bir reaksiyon olduğunu hatırlamakta fayda var. 

KAŞINTILI VE ŞİŞMİŞ BİR CİLT

Kurdeşen, ciltte kaşıntı ve şişlik, birçok gıda alerjisinin yaygın belirtilerindedir. Genellikle hafif ve orta dereceli semptomlar olarak anılır. Bu kaşıntı ve şişlik, cildin dışında veya ağız içinde meydana gelebilir. Örneğin inek sütü alerjisinde semptomlar arasında ağız, dil ve boğazda kaşıntı, dudakların, gözlerin veya yüzün şişmesi sayılabilir. 

BURUN AKINTISI

Yemek yedikten sonra hapşırmak ve burun akıntısının başlaması da alerjik olduğunuzun bir işareti olabilir.

ANİDEN DİL, DUDAK VE BOĞAZ ŞİŞMESİ OLUŞURSA HEMEN 112'Yİ ARAYIN

Şişlik ve cilt reaksiyonlarının hafif bir alerji belirtisi olabilmesine rağmen dudaklar, boğaz ve dilde aniden oluşan şişlik varsa vakit kaybetmeden 112'yi aramanız gerektiğini unutmayın. Boğaz, dil ve dudaklarda oluşan ani şişlik nefes almayı engeller ve çok kısa sürede solunumun durmasına neden olabilir. Bu nedenle dil, boğaz ve ağızda şişlik gördüğünüz anda acil tıbbi yardım istemek hayat kurtarır. 

HIRILTILI ÖKSÜRÜK ACİL MÜDAHALE NEDENİ OLABİLİR

Nefes almakta zorluk çekmenin veya hırıltılı bir öksürükle mücadele etmenin, gıda alerjisine karşı 'klasik' solunum reaksiyonları olduğu düşünülmekte. Ancak bu belirtiler hızla yaşamı tehdit edici hale gelebilir.  Çünkü, nefes almada zorluk, anafilaksinin ilk belirtisidir.  Birisi bu semptomu yaşıyorsa, tıbbi bir acil durum olarak tedavi edilmeli, ambulans çağrılmalı ve mümkünse adrenalin iğnesi yapılmalıdır. 

ANAFİLAKSİ NEDİR?

Anafilaksi, vücudunuzun bağışıklık sisteminin yiyecek gibi zararsız bir maddeye aşırı tepki vermesinin sonucudur. Alerji, kişinin hayatının herhangi bir noktasında gelişebilir.  Yani daha önce bir besine karşı bu reaksiyonu yaşamamış olsanız bile, yine de bir reaksiyon geliştirebilirsiniz. 

GIDA INTOLERANSI İLE KARIŞTIRMAYIN

Mide ağrısı ve mide bulantısı, söz konusu gıdayı yedikten veya içtikten 30 dakika sonra başlayan gıda intoleranslarında da ortaya çıkabilir. Burada besin alerjisi mi yoksa intoleransı mı yaşıyorsunuz bakmak için tıbbi taramadan geçebilirsiniz.

Alerjiler bağışıklık sistemini içerir ve yaşamı tehdit edici olabilir.  İntolerans ise sadece bir süreliğine hasta hissettirebilir. 

EN ALERJİK BESİNLER LİSTESİ

- İnek sütü
- Yumurtalar
- Fıstık, soya fasulyesi, bezelye ve nohut
- Ceviz, badem, fındık, ceviz, kaju fıstığı, antep fıstığı ve Brezilya fıstığı gibi ağaç yemişleri
- Karides, yengeç ve ıstakoz gibi kabuklu deniz ürünleri
- Buğday

Editör: Deniz Temur