Çocuğunuz zayıf ve yemek yemiyor! Çocuğunuza kilo aldırmak için uğraşıyorsunuz ama tüm çabanız başarısız oluyor! Her şeyi denedim ama çocuğuma kilo aldıramıyorum, ne yapmalıyım, ne yedirmeliyim diyenler doğru yerdesiniz.
Ben Deniz Temur. Çocuğum yemek yemiyor! diyen ailelere danışmanlık veren bir Çocuk Gelişimciyim. Bugün bu yazımda kilo alması gereken çocukların ailelerine verdiğim tavsiyeleri sizler için kaleme aldım. Hadi gelin başlayım!
Çocuğunuz gerçekten zayıf mı?
İşe 'çocuğunuz gerçekten zayıf mı, değil mi?' bunu anlamanın yollarını konuşarak başlayalım derim. Malum devir obezite ve fazla kilo devri. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de çocukluk çağı obezitesi oranı yüzde 10, çocukluk çağı şişmanlığı oranı ise yüzde 15'lerde. Yani sokakta gördüğünüz her 100 çocuktan 10'u obez, 15'si ise fazla kilolu. Hal böyle olunca ve gözümüz kilolu çocuk görmeye alışınca kendi çocuğunuz bize zayıf hatta fazla zayıf gelebilir.
Peki bunun ayrımını nasıl yapacağız? Yani çocuğumuzun zayıf görüntüsü gerçekten bir sorun mu, yoksa biz bakım verenlerin bir yanılsaması mı?
Bu ayrımı yapmanın tek ve en doğru yolu tıbbi taramalardır. Eğer çocuğunuzun kilosunun düşük, kilo alma hızının yavaş ve hatta uzamasında bir sorun olduğunu düşünüyorsanız çocuk doktorunuzla yada aile hekiminizle görüşün. Düşüncelerinizi, çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını uzmanla paylaşın.
Eğer doktorunuz gerekli incelemeler sonrası çocuğunuzun kilosunun ve gelişiminin normal olduğunu düşünürse çocuğunuzun görüntüsünü dert etmeyin ve onun sağlıklı olduğunu kendinize sık sık hatırlatın.
Çocuğunuzun gerçekten kilo alması gerekiyorsa ne yapmalısınız?
Gelelim diğer olasılığa... Doktorunuz çocuğunuzn kilosunun düşük, gelişiminin ise geriden geldiğini söylerse ne yapmalısınız?
İlk yapmanız gereken doktorunuzun önerilerini uygulamak olacaktır.
Çocuğunuz 2 yaşından büyükse ve doktor kilo almanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyorsa, buna yaklaşmanın en iyi yolu sağlıklı besinler ve sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek olacaktır.
Sağlıklı kilo alımını teşvik etmenin temelde 3 yolu vardır:
1- Öğün planlamasını doğru yapın
Çocuğunuza üç öğün yemek (kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği) ve iki sağlıklı atıştırmalık koyun. Bu atıştırmalıklar öğle ile akşam yemeği arasında olabileceği gibi, sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasında olabilir. Veya akşam yemeklerini erken yiyen bir çocuğunuz varsa yatmadan önce küçük sağlıklı bir atıştırmalık öğünü koyabilirsiniz. Planlanan bu öğünler dışında aralarda sudan başka hiçbir şey tüketilmediğinden emin olun, kilo alsın diye 'her dakika' çocuğa bir besin sunulmamalıdır. Çocuğunuzun ister ana öğün isterse ara öğün olsun besin tüketebilecek kadar aç olması gerekir. Sürekli tokluk hisseden çocuklar çok daha az beslenmek isterler. Bu da sağlıklı kilo alımını engeller.
2- Sağlıklı yüksek kalorili yiyecekler sunun
Sağlıklı yağlar ve protein açısından zengin besinleri tercih edin. İşte bir kaç örnek:
-Fındık ve fındık ezmeleri,
- Kabak veya ayçekirdeği gibi yağlı tohumlar
- Tam yağlı süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir vb.
- Avokado
- Humus
- Zeytinyağı ve diğer bitkisel yağlar
- Tam tahıllar, tam buğday ekmeği, tam buğday unu kullanılarak yapılan ev tipi hamur işleri (fırında pişen, kızartılmamış olanları tercih edin)
- Ve et ürünleri.
3- Öğünlerde sunulan besinlerin kalorisini arttırın
Çocuğunuza çok fazla yemek yedirerek ona kilo aldıramazsınız. Bunun nedeni çocukların mide kapasitelerinin küçük ve sınırlı oluşudur. Yani siz kocaman bir tabak makarna yedirmek isteseniz bile küçük bir miktar yiyip masadan kaçacaktır. Bu nedenle çocuklara kilo aldırırken küçük porsiyorlarda yüksek kalorili öğünler hazırlamalısınız.
Örneğin;
- Favori makarnasına biraz ekstra sağlıklı yağ ekleyin. Zeytinyağ ve tereyağ olabilir. Yağlı bir peynir rendelemek de işe yarayabilir.
- Meyveli bir ara öğüne evde pişirilmiş bir poğaça yada börek ekleyebilirsiniz
- Bir dilim ekmeğe fındık yada fıstık ezmesi sürebilirsiniz. Şekersiz olanlarını tercih edip tatlandırıcı olarak doğal bal, ev yapımı marmelat yada reçel kullanabilirsiniz.
Çocuğunuza kilo aldırmaya çalışırken asla düşmemeniz gereken 3 tuzak
Şunun altını çizmek isterim: Alınan her kilo sağlıklı değildir, çocuğunuz gerçekten zayıf olsa bile!
Gelelim zayıf çocuğuna kilo aldırmaya çalışan ebeveynlerin düştüğü tuzaklara!
1- Çocuğunuza daha fazla tatlı veya abur cubur vermek.
Çocuklar genelde tatlı ve abur cubur yemek istediklerinden ve ikisinin de kalorisi yüksek olduğundan kulağa cazip gelebilir. Ancak bunlar sağlıklı yiyecekler değildir. Tatlı ve abur cubur alışkanlığı edinmek uzun vadede hem tehlikeli hem de kötü bir fikirdir.
2- Çocuğunuza sınırsız yiyecek erişimi sağlamak.
Bu da çok cazip bir yol gibi görünüyor değil mi? Sonuçta, onların yemesini istiyoruz! Ancak bu, yediklerinin sağlıklı olduğundan emin olmayı zorlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda atıştırmak, gerçek bir öğün zamanı geldiğinde daha az aç hissetmelerini sağlayabilir.
3- Çocuğunuzun süt ve diğer içeceklerle (besin takviyesi içecekler de buna dahil) karnını doyurmasına izin vermek.
Sürekli süt içmek yada doktorunuzun önerdiği kilo aldırıcı içecek ve mama takviyelerini gereğinden fazla kullanmak yemek vaktinde yemek yeme olasılığını azaltır ve çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alma olasılığını ortadan kaldırır. Doktorunuz size tavsiye etmediği sürece çocuğunuza besin takviyesi vermeyin. Doktor tavsiyesiyle kullanılan ürünleri önerilen miktarlardan fazla kullanmayın. Çocuğunuzun önerilen miktarla yüksek tokluk yaşadığını ve besinlerden uzaklaştığını gözlemliyorsanız hemen doktorunuzla görüşün. Takviyelerin miktarını azalmayı yada tamamen beslenme düzeninden çıkarmayı konuşun.
Ve unutmayın!
Eğer kilo azlığı sorunu yaşayan bir çocuğunuz varsa gelişimini takip etmek için doktorunuzla düzenli kontroller planladığınızdan emin olun. Umarım çocuğunuz büyüdükçe gelişmesine yardımcı olacak daha sağlıklı bir kiloya sahip olur.
Son bir not
Eğer;
- Çocuğum yemek yemiyor!
- Çocuğum tek tip besleniyor, bir kaç yiyecekten başka şey yemiyor!
- Çocuğuma zorla/ekranla/oyunla/oyalayarak yemek yediriyorum!
- Çocuğum yemekleri görünce kaçıyor, asla ağzını açmıyor, zorlayınca öğürüyor, kusuyor!
diyorsanız ona kilo aldırmaya çalışmadan önce beslenme düzenini iyileştirmeye odaklanın. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız size yardımcı olmaktan keyif duyarım. Bana 0544 869 74 76 numaralı WhatsApp hattından mesajla ulaşabilirsiniz.