Ek gıda dönemine geçen anneler 'bugün bebeğime ne pişirsem?' sorusunu her gün kendilerine sorarlar. Ben de 3 çocuk annesi bir uzman olarak bu hissin ne demek olduğunu bildiğimden sizler için 6 ay bebeklerine uygun 3 lezzetli, besleyici ve kolay çorba tarifi hazırladım. Kendi çocuklarımın ek gıdaya geçiş döneminde de kullandığım bu tarifler evdeki basit ama besleyici malzemeleri içeriyor. Bugün sizin için hazırladığım 3 ayrı 6 ay bebeklere uygun çorba tarifi var. Bunlardan ilki yüksek protein değerine sahip esmer pirinç çorbası, bir diğeri kalsiyum ve C vitamininden zengin karnabahar çorbası. Sonuncusu ise lezzetli mi lezzetli biber çorbası.
6 aylık bebek çorbaları tariflerimize bakmadan önce önemli bir uyarıda bulunmak isterim: Bebeğiniz hiçbir besinin tadımını yapmamışsa, çocuklara çorba gibi karışımlar vermek yerine besinleri tek tek deneterek ek gıda sürecine başlayın. Ek gıdada alınan her besinin çocuk için güvenli ve alerji yaratmadığından emin olmak için önce besinleri tek tek ve 3 gün süreyle bebeğinize verin. Örneğin, kabak denetmek istiyorsunuz. Kabağı ızgara yada haslama yaparak içine başka bir besin karıştırmadan tek başına sunun ve bu sunma işlemini 3 gün sürdürün. 3 gün boyunca aynı gıdayı yiyen bebeğinizde bir alerji belirtisi oluşmadıysa yeni bir gıdaya geçin. Tüm yeni gıdalara başlarken 3 gün kuralına uyduğunuzdan emin olun. Eğer bugün sizin için hazırladığım 6 aylık bebeklere uygun çorba tariflerindeki malzemelerin de ayrı ayrı 3 gün kuralıyla denenmiş olduğundan emin olun.
Hadi şimdi gelin hep birlikte 6 aylık bebeklerimize yedirebileceğimiz çorbalarımızın tariflerine ve malzemeler listesine bakalım. İlk çorbamız esmer pirinç çorbası...
ESMER PİRİNÇ ÇORBASI TARİFİ (6+, VEJETARYEN, VEGAN, GLUTENSİZ)
Esmer pirinç aslında bizim bildiğimiz beyaz pirinçle aynı. Esmer pirinç beyaz pirincin daha az soyulmuş, daha az işlem görmüş ve lif bakımıdan daha zengin halidir. Bu nedenle bebekler için besin değeri yüksek olduğu gibi liften daha zengindir.
Esmer pirinç çorbası için gerekli malzemeler listesi şöyle: 1 çay bardağı esmer pirinç, 1 havuç, 1 patates, 1 tatlı kaşığı zeytinyağ.
Esmer pirinç çorbası yapılışı ise şöyle: Esmer pirinçleri güzelce yıkayın. İki su bardağı suda yumuşayana dek haşlayın. Ardından küp küp doğradığınız havuç ve patatesi ekleyin. İyi piştikten sonra çatalla ezebilir yada blenderdan geçirebilirsiniz. Dilerseniz zeytinyağ da ekleyebilirsiniz.
KARNABAHAR ÇORBASI TARİFİ (6+, VEJETARYAN, VEGAN VE GLUTENSİZ )
Karnabahar çocuklar için şahane bir sebze. Yüksek miktarda C vitamini ve kalsiyum içeren karnabaharla ilgili bir kaç ipucu vermek isterim. Karnabaharı temizledikten sonra pişirmeden önce küçük parçalara ayırıp, 40-45 dakika bekletin. Karnabaharda 'sülforofan' adlı bir madde var. Bu madde tam bir antikanserojen. Ancak aktive olması için hidrosinaz enzimine ihtiyacı var. Bu enzimin salgılanmasının en kolay koyu karnabaharları küçük parçalar halinde kesmek ve bekletmekten geçiyor. Küçük parçalara ayırdığınız karnabaharı 40-45 dakika bekleterek onu mucize bir besine dönüştürebilirsiniz. Aynı işlemi kendinize ve çocuğunuza karnabahar, brokoli ve lahana pişirdiğinizde de uygulayın. Benzer etki bu üç sebzede de var.
Gelelim karnabalar çorbasının malzemelerine. Liste şöyle: 4-5 çiçek karnabahar, 1 yemek kaşığı zeytinyağ, 2 bardak su 2 havuç,
Karnabahar çorbasının yapılışı ise şöyle: Havuçları rendeleyin. Zeytinyağ ile havucu soteleyin. Yıkayıp, beklettiğiniz ve küçük parçalara ayırdığınız karnabaharı da ekleyin ve sotelemeye devam edin. Yumuşama başlayınca suyu ekleyin. Karnabahar iyice pişine dek kısık ateşte pişirin. Dilerseniz ezerek, dilerseniz de rondolayarak servis edebilirsiniz.
BİBER ÇORBASI TARİFİ (6+ VEJETARYAN)
Ve son tarifimiz biber çorbası...
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biberle hazırlayacağımız bu çorba tarifi çocuklarınızın hoşuna gidecek.
Besleyici olmasını yanı sıra lezzetli de olan bu tarif için gerekli malzemeler listesi şöyle: 1 tatlı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığ un, 1,5 su bardağı sıcak su.
Biber çorbasının yapılışı ise şöyle: Kırmızı biberi haşlayın veya daha yoğun bir aroma elde etmek için közleyin. (Közleme işlemini tost makinesi yada fırında yapın. Ocak üstünde közleme bebekler için sağlıklı bir tercih değildir.) Kabuklarını soyun ve temizleyin. Tencerede tereyağı eritin. Tereyağı ısıtmadan ve yakmadan unu ekleyerek hafifçe kavurun. Unun üzerine küçük küçük kestiğiniz közlenmiş yada haşlanmış biberleri ekleyin. Bir kaç tur karıştırdıktan sonra sıcak suyu ekleyin. Çorba pişip kıvam alınca rondodan geçirin.
EK GIDAYA GEÇİŞ ÖNERİLERİ
Ek gıdaya geçiş bebeğinizle yeni bir dönemin başlangıcıdır. Keyifli olduğu kadar stresli ve zorlu da bir süreç olan ek gıdaya geçişle ilgili bir kaç kolaylaştırıcı notu da buradan paylaşmak isterim.
1- Bebeğiniz 6 aydır emerek besleniyor. Bu nedenle katı gıdaları, çorbaları, kaşıkları da emme refleksiyle karşılayacaktır. Yani dilini dışarı doğru itmeye çalışacaktır. Bu hareket yiyecekleri ağızdan çıkmasına neden olur. Bu hareketi gördüğünüzde çocuğunuzun yemek yemek istemediğini düşünmeyin. Zamanla yiyecekleri diliyle içeriye çekmesi gerektiğini öğrenecektir.
2- 6 aylık çocuklar için halen ana öğün anne sütü yada formül mamadır. Daha çok ek gıda yesin meme emmesin, mama içmesin diye düşürseniz çocuğunuzun gelişimini yavaşlatırsınız. 6-12 ay arası ek gıdaları çocuğunuzu beslemek, doyurmak için değil, ona beslenmeyi, besin çeşitliliğini öğretmek için kullanın.
3- Ek gıdaya geçiş döneminin başlarında çocuklarımıza verdiğimiz yiyeceklerin kalori değerleri çok düşüktür. Bu nedenle bebekler katı gıdaları yiyecek doymazlar. Onları doyuran şey yüksek kalorili anne sütü ve formül mamadır.
4- Ek gıdaya geçişte çocuğunuzu beslemek yerine yiyecekleri ona sunmayı tercih edin. Bu sayede sadece besinlerin tadını değil, dokusunu, ısısını, kokusunu da öğrenecektir. Bu yolla besinleri öğrenen çocuklar daha az seçici yiyici çocuklar olarak yetişirler.
5- Çocuğunuzun midesinin kendi yumruğu kadar olduğunu hatırlayın ve çok az miktarlarda besin sunun. Devam etmek isterse sunmayı sürdürün, istemiyorsa zorlamayın, ısrar etmeyin.
6- Çocukların beslenmeyi öğrenirken çevrelerindeki yetişkinlerin beslenmesini izlerler. Bu nedenle çocuğunuzu beslerken mutlaka sizde beslenin. Mümkünse aynı yiyeceklerle.
Şimdiden afiyet olsun...