Yıllardır çocuklarda yeme sorunları üzerine danışmanlık veriyorum. Onlarca köşe yazısı yazdım. Instagram’da @cocukgelisimiuzmanideniztemur sayfasındaki binlerce kişiyle iletişim halindeyim. Bugüne kadar “BLW yaptım. En başından beri çocuğum harika yemek yiyor” diyen anneye rastlamadım. Oysa ki Instagram bebeğinin brokoli yiyen halini paylaşan annelerle doluyken.
Bundan sonraki satırları biraz uzman biraz da 3 çocuklu anne gözüyle yazıyorum. Zira söz konusu BLW olunca işin kitabında yazanlarla uygulamada işlerin hiç de aynı olmadığını 3 çocuğu büyütürken bizzat yaşadım.
Derdimi dökmezsem olmaz.
Bence BLW işi biz Türkiyeli annelerinin kimyasını bozuyor!
Biz yemeye çorbayla başlayan bir milletiz. DNA’mızda çorba yemek ve yedirmek var. BLW diye başlayıp işler yoluna girmeyince DNA’mız devreye giriyor ve çorba kaynamaya başlıyor. Çünkü biliyoz ki mercimek çorbasının doyuramadığı karın, mutlu etmediği insan yok.
Haşlanmış brokoli de ne?
Ardından iç sesimiz konuşmaya devam ediyor: “Çocuk dediğin çorba yer. Dişi yok zaten yutamaz, boğazında kalır. Bak çorbayı mis gibi yiyor.”
Gelsin kemik sulu sebze çorbası, gitsin ev yapımı tarhana!
Yiyemedi mi koy blendera gitsin!
Bebek yiyor mu yiyor!
Anne mutlu mu mutlu
Daha ne olsun….
Mutluluk sarhoşu anne: Rüyadan uyan!
çünkü burada durman gerekiyor. İşler böyle sürekli çorba, olmadı blender sürecine girdikçe çocuğunun besinleri deneyimlemesi, kendi kendini beslemesi, besinleri çiğnemeyi öğrenmesi imkansızlaşır. 1 yaşından sonra onu beslemene izin vermemeye, 2 yaşına doğru mama sandalyesine oturmamaya başlar. Evdeki yiyecekleri yesin diye uğraştıkça uğraşırsın ama o onların yüzüne bile bakmaz.
İki ucu keskin bıçak!
NE BLW NE DE KLASİK BESLEME!
Ne BLW ne de klasik besleme!
Yapmamız gereken çocuklara zaman tanıyıp onları hem beslemek hem de beslenmeyi öğrenmeleri için alan açmak olmalı.
Ben hem kendi çocuklarım için hem de ek gıdaya geçiş planlaması için danışmanlık yaptığım ailelere hep ‘bebeklerinizi gözlemleyin, onun yolundan ilerleyin ve onun yoluna ilgisini çekecek taşlar bırakın’ derim.
Yöntemin ne olduğunun çok önemi yok. Her ikisi de uygulanabilir ve çocuğun denemesi için alan açılabilir. Kimi çocuk 6 aylıkken haşlanmış havucu alıp ağzına götürür ve dişsiz olmasına karşın parçalayıp yutabilir. Kimi çocuk için ise bunu yapmak için zaman gerekir. Bazısı kaşık istemez, bazısı annesinin parmağıyla yemek ister.
Bir yöntemi sürdürmek konusunda çok katı bir tutum izlediğimizde ve çocuk buna hazır olmadığında işler hep hüsranla sonuçlanır. Bu nedenle çocuğu gözlemleyin. Hazır olduğu taraftan başlayın ve denemesini istediğiniz besinleri ve formları ona sunmayı sürdürün. Yiyeceklerle oynamasına izin verin. Ağzına atmıyor diye dert etmeyin.
6-9 AY ARASI HER ÇOCUK BLW'YE UYUM GÖSTERMEYEBİLİR
6 ila 9’ncu ay arası her çocuk BLW şeklinde yemeye uyum göstermeyebilir. Bu sadece besinleri çiğnemek ve yutmakla alakalı değildir. Çocukların besinleri ağızlarına götürmeleri için desteksiz oturmaları, elleriyle bir nesneleri kavrayabilir ve bunu ağzına götürebilecek koordinasyona erişmiş olması gerekir. Bu gelişme her çocukta farklı zamanlarda tamamlanır. Eğer çocuğunuz eliyle nesneleri kavramak konusunda yeterli gelişimi sağlamamışsa yiyecekleri de tutamayacaktır. Bu da beslenmeyi daha başından engeller. İlle de yesin, öğrensin diye yiyecekleri onun ağzına koymaya başladığınızda da çoğunlukla bundan hoşlanmaz. Öğürmeler, huysuzlanmalar başlar. Sürecin stresli bir hal alması anneleri ‘Başından beri iştahsızdı. Hiç yemek istemedi’ girdabına sürükler.
ÇOCUKLAR BESLERKEN BUNLARA DİKKAT!
Eğer çocuğunuz katı gıdaları tüketemiyor, onları eline alıp ağzına götüremiyorsa ancak çatalla ezilmiş yada püre yapılmış hallerini yemeyi kabul ediyorsa bunu dert etmeyin ve çocuğunuzu besinlerle bu yolla tanıştırın. Ancak bu noktada hatırlamanız gereken bir kaç noktayı mutlaka bir kenara not edin.
Onlar;
- Çocuğu ister püreyle ister katı formda yiyecekle beslemeye çalışın. İster çorba yapın fark etmez. Çocuğunuzun mama sandalyesinin tepsisine ona verdiğiniz yiyecekten mutlaka koyun ve oynamasına izin verin.
- Çocuğunuza çorba bile yedirseniz. Sık sık sebzeleri ona orijinal formlarında sunun. İster fırında pişirin, ister buharda haşlayın fark etmez. Ama çocuğunuz besinleri bu şekilde görmeye devam etsin.
- 9-10’ncu ay gibi çocuklar kendi kendilerine beslenmek için sürekli kaşığa ve tabağa el uzatmaya başlarlar. Bu zamanların kıymetini bilin ve çocuğunuza kendi kendini beslenmesi için tabağı ve kaşığı verin. Eğer kendini besleyecek, aç kalır, üstü başı kirlenir diye kaygılanır, bu isteklerini karşılamazsanız 1 yaşından sonra yemek yemesi için peşinden koşmak zorunda kalırsınız. Çünkü çocuklar hiçbir zaman yemek yemek konusunda 1 yaşından önce oldukları kadar istekli olmazlar.
- Blender başlarda zorlu besinleri çocuğun yemesine uygun hale getirmek için kolaylaştırıcı bir alet. Ama çocuğu sürekli kusursuzca blender yapılmış yiyeceklerle beslediğimizde emme benzeri bir refleksle beslenirler. Dişlerini, diş etlerini ve damaklarını yiyecekleri ezmek için kullanma ihtiyacı hissetmezler. Bu nedenle en başından itibaren çorba bile yapsanız kusursuz pürüzsüzlükte yapmayın. Çocuğun taneleri hissetmesi ve kontrol geliştirmesi için pütürlü formda kalmasına özen gösterin.
- Çocuğun öğürmesinden korkmayın. Öğürmek çocukların hayatta kalmak için öğrendikleri bir reflekstir. Çoğunlukla yiyeceği ağızlarına geri getirmeyi başarırlar ve yemeye devam ederler. Öğürme anında çocuğu gözlemleyin ve panik yapmayın. Aşırı panik hali çocukları korkutur ve beslenme isteğini köreltir.
- Çocuğun yiyecekleri ısırması, çiğnemesi için kolaylaştırıcı araç gereçleri kullanın. Örneğin, alıştırma kurabiyeleri yada meyve-sebze süzgeçlerini mutlaka deneyin. Özellikle meyve-sebze süzgeçleri çocukların besinlerin lezzetlerine alışması ve ısırma reflekslerini geliştirmeleri için güvenli araçlardır.
- Çocuğun yemek yemeyi öğrenmesi için mutlaka siz de onunla birlikte yemek yiyin. Çocuklar her şeyi gözlemlerler. Sizin yemekleri ağzınıza götürmeniz, çiğnemeniz onun için en değerli örnek. Bu şansı onun elinden almayın.
- Başaramadım, yeterince yemedi diye strese girip yemek saatlerini çocuk için kaygılı bir alana çevirmeyin. Çocuklar yemekleri duygularıyla kabul ederler. Ortam stresliyse ister BLW yapın ister klasik usul devam edin. Çocuğunuz besinleri reddeder.
- Son olarak da çocuğunuza güvenin! O doğduğunda bile ne zaman, ne kadar beslenmesi gerektiğini biliyordu. Eğer bir besini yiyemiyorsa ona zaman tanıyın. ‘Az beslenir aç kalır’ diye sürekli kaşığı elinizde tutmayın. Kaşığı ona verin, denemesine fırsat tanıyın ve unutmayın ki ek gıda süreci bebekler için sadece bir ara öğündür. Asıl öğün 1 yaşına kadar anne sütü yada formül mamadır.