3 gün... 1 hafta... Hatta 10 gün! Çocuğunuz kakası günlerce tutuyor ve siz ne yapacağınızı bilmiyorsanız lavman bir kurtarıcı gibi görünebilir. Kaka tutan çocuğunuza lavman yaptığınızda onun acısını, ağrısını bir anda bitirebilirsiniz. Hatta çocuğunuz rahatladığı için siz de mutlu ve başarılı hissedebilirsiniz. Ancak bunun büyük yanılsama olduğunu, hatta işleri olduğundan daha karmaşık ve çözülmez hale dönüştürecek bir etken olduğunu bilin. Gelin şimdi kaka tutan çocuğa lavman yaptığımızda çocuğun psikolojisinde ve vücudunda olanlara yakından göz atalım.

İSTENMEYEN FİZİKİ MÜDAHALE İSTİSMAR BENZERİ TRAVMA İZLERİ YARATIR

Kaka tutan çocuklar, çoğunlukla bedensel ve duygusal olarak hassasiyetleri yüksek çocuklardır. Bedenlerinin verdiği sinyalleri yüksek duyarlılıkla hissederler, bedenlerine dokunulmasına karşı mesafeli durabilirler. Bu özelliklerine bir de kaka tutmanın getirdiği ağrı ve acı eklendiğinde bedenlerine karşı olan hassasiyetleri üst düzeye çıkar. Hali hazırda kakalarını tutarak bedenlerine hükmetmeye çalışırlar. Bu zorlanma anında bir yada birden fazla yetişkinin onlara fiziki müdahalede bulunması duygusal dünyalarında istismar benzeri yaralar açar. Hele ki bu müdahale zorlama, fiziken engelleme, öfke ve bağırma gibi duygusal şiddet de içeriyorsa lavman kolayca çocukların ruh dünyasında travma izleri bırakır. Bu tabloyla karşılaşma sıklığı arttıkça travmanın izleri derinleşir ve çocuk için artık kaka tutma içinde bambaşka duygusal hasarların da olduğu uzun yıllara yayılan bir soruna dönüşür. Uzun süre lavmanla fiziki müdahaleye maruz kalan çocuklarda kaka tutma yıllarca sürebilir. Hatta yetişkinlik dönemine kadar uzayabilir. 

LAVMAN YAPILAN ÇOCUKLAR DAHA UZUN SÜRE KAKA TUTAR!

Gelelim lavmanın çocuklar üzerindeki fiziksel etkilerine. Lavman bağırsakları oldukça agresif bir şekilde boşaltmaya yarayan tıbbi bir üründür. Çocuğunuza lavman yaptığınızda çoğunlukla bağırsağın tamamı boşalır. Boşalan bağırsağın yeniden dolması ve kaka yapma hissini vermesi zaman daha uzun zaman alır. Bir üst başlıkta yazdığım duygusal travma ve kaygı etkisinin üzerine uzun süre gelmeyen kaka hissi eklenmesi daha uzun süreli kaka tutma davranışı görmemize neden olur. Bu tabloyu yaşayan ailelerden 'önceden 3-4 gün kaka tutuyordu, lavman yapmaya başladığımızdan beri 10 günde bir kaka yapıyor' diye yaşadıkları şaşkınlığı anlatır. Kaka tutan çocuklarda lavman kullanımı kaka tutma süresini uzatır. Bunu hatırlayalım!

LAVMAN ÇOCUĞUN DIŞKILAMA RİTMİNİ BOZAR

Lavman yapmanın özellikle de sık sık yavman yapmanın bir diğer sakıncası da vücudun ritmini bozması, çocukların kaka yapmak için kullandıkları kaslarının zarar görmesidir. Vücut kendi ritminde kaka yapmaya programlı bir yapıdır. Çocuğunuz kaka tutsa da hatta bu tutma süresi günlerce sürse de vücut sınıra ulaşınca kakayı dışarı çıkarmak harekete geçer. Çocuk artık bu noktada daha fazla kakayı tutamayacağını bilir ve dışkılamaya karar verir. Sürekli lavman yapmak bu döngüyü bozan, çocuğun vücuduyla arasındaki iletişimi bozan bir süreç yaratır. Çocukların kaka tutmasını sağlayan kaslar aynı zamanda dışkılama sırasında kullandıkları kaslardır. Lavman gibi bir boşaltıcı kullanızda o kasların kullanımını da by-pass ettiğinizi bilin. Uzun süre, sürekli lavman desteğiyle dışkılayan çocuklarda kaka tutma ve dışkılamaya yarayan kasların kontrolünde bozulmalar görülebilir. 

SÜREKLİ LAVMAN MAKAT ÇATLAĞINA NEDEN OLABİLİR

Uzun süre, sık sık lavman yapılan çocukların makatlarında çatlak oluşabilir. Bu çatlaklar kaka tutmanın uzun sürmesine hatta çocuk kaka yapmak istese bile acıdan yapamamasına neden olabilir. Çocuğun direnç göstermesi, kendini sıkması, çırpınması sırasında yapılan lavman makat yani popo deliği çevresinde çok daha kolay hasar bırakabilir. 

KAKA TUTAN ÇOCUĞA NE ZAMAN LAVMAN YAPMAK GEREKİR?

Kaka tutan çocuklara tek bir koşulda lavman yapılabilir o da kaka tutma ciddi bir kabızlığa dönüştüyse. Burada ayrımı çocuğunuzu gözleyerek yapabilirsiniz. Kaka tutan çocuklar, kasıtlı ve bilinçli bir şekilde dışkılarını tutarlar. Dışkılamamak için kendilerini kasarlar, popolarını yükseğe kaldırırlar, karınlarının altına bir şeyler dayarlar, yüzüstü yatarlar, beslenmeyi keserler çoğunlukla da ağrı sırasında uyumak isterler.  Kaka tutma sınırına ulaştıklarında ıkınmayla birlikte dışkılama gerçekleşiyorsa, çocuk artık tutmak yerine dışkılamayı tercih ettiğinde bir sorun olmadan boşalma gerçekleşiyorsa bu çocuklara lavman yapmayın. Bırakın kendi beden ritminde süreci yönetsin. 

Ancak çocuğunuz bir süredir kaka tutuyor, artık tutma sınırına ulaştı, dışkılamak istiyor, ıkınıyor ancak dışkıyı çıkaramıyor. Kaka yapmaya çalışsa da çıkarmayı başaramıyorsa, kaka çok sert ve 'keçi kakası' gibi küçük parçalar halinde çıkıyorsa veya makatta takılı kalıyorsa bu çocuklara lavman yapılabilir.

LAVMAN YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Çocuğunuza fiziki bir müdahalede bulunmadan önce onun rızasını almanız gerektiğini unutmayın. Çocuğunuza onun vücudundaki sorunu basit bir dille anlatın. Lavmana dokunmasına, onunla temas etmesini destekleyin. Gerekirse eline verip oynamasını sağlayın. Mutlaka süreci yönetirken sakin, yapıcı ve destekleyici olun. Kızmak, öfkelenmek yerine ona yardımcı olmaya çalıştığınızı hissettirin. 

Kaka tutan çocuklara nasıl davranmak gerektiğini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki ilgili haberi okuyabilirsiniz.

Çocuklar neden kaka tutar? Nedenini öğrenmeden çözüm aramayın! Çocuklar neden kaka tutar? Nedenini öğrenmeden çözüm aramayın!

Çocuklar neden kaka tutar? Nedenini öğrenmeden çözüm aramayın! Çocuklar neden kaka tutar? Nedenini öğrenmeden çözüm aramayın!

Editör: Deniz Temur