'Çocuğum hep aynı şeyleri yiyor! Hep makarna, hep pilav, aç bıraksak kuru ekmek yiyor' diye dertlenen o kadar çok anne baba tanıdım ki bu yazıyı yazmak farz oldu!

Ben Deniz Temur. Çocuklarda yeme sorunları üzerine danışmanlık veren bir Çocuk Gelişimcisiyim. Yüzlerce aileye ve yemekle ilişkisi bozulmuş çocuğa yardımcı oldum, olmaya da devam ediyorum. Hep güvendiği, bildiği yiyecekleri yiyen çocuklara yardımcı olmak için uyguladığım bir kaç öneriyi buradan sizin için yazmak istedim.

Bir öneriyle başlayalım!

Bu yazı 'Yeni yiyecekleri denemekten kaçan' çocuklarla ilgili yazdığım ikinci yazı!

Size tavsiyem öncelikle ilk yazıyı okumanız.  "Yemek seçen çocuklara yeni yiyecekleri denetmenin yolu: Çoklu tabak düzeni nedir?" yazısını bu linke tıklayarak okuyabilir, çocukları yeni yiyeceklere alıştırmanın bir yolu olan çoklu tabak düzeni kurmayı öğrenebilirsiniz. 

ÇOCUĞUNUZ HEP BİLDİĞİ, ALIŞIK OLDUĞU YİYECEĞİ YERSE NE YAPMALISINIZ?

İlk yazıyı okudunuz, çoklu tabak düzenini kurdunuz ve çocuğunuzu yeni yiyeceklere alıştırmak için çalışmalara başladınız. Ancak çocuğunuz hep aynı yiyecekleri, tabağında bildiği güvendiği besinleri tüketip masadan kalktı. Tablo değişmedi, yine her öğün makarna, pilav yedi. 

Bu durumda bilmeniz ve yapmanız gerekenler şunlar;

1- Çocuklar ilk günlerde kesinlikle sevdikleri ve güvendikleri yiyecekleri yerler. Buna psikolojik olarak hazır olun!

2- Çocukları yeni yiyecekleri denemesi için onları 8 ila 15 kez görmeleri gerekir. Yemiyor diye sunmaktan vazgeçmeyin.

3- Çocuğunuza sunduğunuz güvenli yiyeceğin porsiyonunu tam bir tokluk yaratmayacak miktarda ayarlayın.

4- Çocuğuna diğer besinleri baskı kurmadan hatırlat, teklif et ama ısrarcı olma. 'Köfteyi denemeye ne dersin?' demek gibi!

5- Çocuğunuz örneğin köfte denemeyi reddetti ona, 'Henüz köfte yemeye hazır değilsin. Köfte yemeye hazır olunca deneyebilirsin' deyin. Bu sayede yeniden denemek için şansı olduğunu bilerek masadan ayrılsın.

6- Çocuklar makarna, pilav gibi her öğünde ve her lokmada aynı lezzet, doku ve tatta olan besinlere güven duyarlar. Daha karmaşık besinlere alışmak için ise zamana ve deneyime ihtiyaçları vardır. Bunu hep hatırlayın.

7- Çocuklar küçük porsiyonlarda yüksek kalorili besinleri yemek isterler. Çünkü mide kapasiteleri büyük porsiyonlar tüketmelerine imkan vermez. Bu nedenle çocuğunuzun öğünlerinde karbonhidrat ve proteinden zengin seçenekler olduğuna emin olun.

8- Porsiyonları küçük tutmak çocukların yeni yiyecekleri deneme şansını arttırır. Tabakta asla biteremeyeceği miktarda yeni yiyecekleri gören çocuklar başından pes eder. Bu nedenle yeni yiyecekleri tanelerle, lokmalarla sunmayı deneyin. 

1 yaşında bebeğim yemek yemiyor neden? 1 yaşında bebeğim yemek yemiyor neden?

Çocuğunuz yemek yemiyorsa yapmanız gereken ilk 3 şey! Çocuğunuz yemek yemiyorsa yapmanız gereken ilk 3 şey!


Editör: Deniz Temur